>Michael Linden-Vørnle - besøg fra rummet<

 

Michael er ansat som astrofysiker og chefkonsulent på Institut for Rumforskning- og teknologi ved DTU (DTU Space). Her er han bl.a. involveret i den europæiske satellitmission, Planck, der fra 2009 til 2012 har lavet den hidtil mest detaljerede og følsomme kortlægning af eftergløden fra universets fødsel – det såkaldte big bang.

Michael arbejder også med, hvordan satellitter og droner kan anvendes til bedre overvågning og kommunikation i Arktis og han er leder af DTU Space DroneCenter, der koordinerer og faciliterer forskning i og anvendelse af droner og droneteknologi.

Desuden er han engageret i det tværfaglige forskningsområde astrobiologi, der forsøger at klarlægge, hvordan liv opstår og om liv er udbredt i universet. Især eftersøgning og mulig kontakt med intelligente civilisationer har hans interesse.

Endelig er Michael en flittig formidler, der ofte og gerne deler ud af sin store viden om universet og rumforskning. Michael har fået flere priser for sin formidling.

Michael er cand.scient. i astronomi og ph.d. i astrofysik fra Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet.

Michael Linden-Vørnle holder foredrag om nedenstående emner:

Besøg fra rummet?
Hvert år fortæller mange mennesker om mystiske syn på himlen og for langt de fleste mennesker er UFO'er synonym med rumskibe fra andre planeter. Nogle mennesker beretter endog om møder med væsner fra andre verdener, der kommer hertil i deres rumskibe, men hvor går grænsen mellem fakta og fiktion - mellem drøm og virkelighed?

I foredraget præsenterer Michael Linden-Vørnle væsentlige elementer i "UFO-sagen" - såvel fra Danmark som fra udlandet.

Dommedag nu?!
Hvornår går Jorden under og hvordan? Disse spørgsmål har de fleste religioner et bud på, men hvad siger videnskaben?

I dette foredrag fortæller Michael Linden-Vørnle såvel oplagte som mere spekulative trusler mod vores eksistens: sammenstød med asteroider, Solens død, gammaglimt o.m.a. Også hele universets skæbe diskuteres.

Du gamle Måne
- et foredrag om Månen og dens mange myter


Vi kender alle Månen - eller gør vi? Selvom Månen er vores nærmeste nabo i rummet og selv om mennesket har besøgt den, er der stadig meget vi ikke ved om denne vores tro følgesvend. Hvordan er Månen opstået, og hvorfor har Månen kun 'have' på den side, der vender mod Jorden. Disse helt grundlæggende spørgsmål kan vi ikke med sikkerhed give et svar på.

I en anden kategori kan vi spørge, om Månen påvirker os mennesker direkte. Er der realitet bag påstandene om, at fuldmånen forårsager flere mord, selvmord, fødsler, ulykker m.m.? Amatørastronomer har gjort observationer af bl.a. mystiske lysglimt på Månen, og endelig findes der et hav af konspirationsteorier med relation til Månen, fx at NASA aldrig har været deroppe, men derimod iscenesatte månelandingerne i et filmstudie i Nevadas ørken.

I foredraget præsenterer Michael Linden-Vørnle Månen og dens mange mysterier og myter og de nyeste resultater fra udforskningen af vores drabant.

Emner: Månen, månemyter, astronomi/astrofysik, videnskab

Er der nogen?!
Jagten på intelligent liv i rummet fortsætter


Er liv et naturligt og hyppigt forekommende 'produkt' i Universet? Findes der mekanismer i naturen, der styrer udviklingen i retning mod intelligent liv? Er det muligt at høre svage radiosignaler fra civilisationer som vores egen, hvis de findes derude i Mælkevejens mylder af stjerner?

Disse spørgsmål er ikke nye, men i de seneste år er astronomer, fysikere, biologer o.m.a. begyndt at arbejde sammen under overskriften 'astrobiologi' for at søge efter svarene på disse meget fundamentale spørgsmål. Også den aktive søgen efter radio- og lyssignaler fra teknologiske civilisationer i rummet er i disse år i en rivende udvikling.

I foredraget giver Michael Linden-Vørnle et overblik over de allerseneste resultater inden for astrobiologien.

Verdens skabelse set med danske øjne

Hvordan er universet opstået og hvad bliver dets skæbne? De fleste rumforskere mener, at svaret på disse spørgsmål leveres af den såkaldte big bang teori. Den siger, at universet blev født for næsten 14 mia. år siden i en ekstremt varm og tæt tilstand.

Michael Linden-Vørnle fortæller i dette foredrag om udviklingen af big bang teorien samt de seneste resultater fra dette fundamentale forskningsområde - ikke mindst Danmarks engagement i den europæiske satellitmission "Planck". Denne satellit har fra 2009 til 2012 lavet de hidtil bedste målinger af den svage efterglød fra universets varme barndom som har gjort det muligt at fastlægge universets rammelovgivning.

I videnskabens grænseland
I den moderne naturvidenskab findes områder, hvor både teori og eksperiment er på tynd is. I dette videnskabens grænseland er der grobund for eksotiske idéer. I foredraget fortæller Michael Linden-Vørnle om en række etablerede såvel som kontroversielle emner herunder 'teorien om alting', sorte huller og tidsrejser, astrologi, UFO'er, den menneskelige bevidsthed o.m.a.

Kan vi rejse til stjernerne?
Et tryk på en knap og vi befinder os på den anden side af Mælkevejen. I mange science fiction film er der nærmest ingen grænser for hvor langt vi kan komme på et splitsekund ved at rejse i "hyperrummet" eller bruge "warp-drive". Selvom der langt hen ad vejen er tale om fri fantasi, så er der ingen tvivl om at almindelige raketter er uegnede til en rejse til selv de nærmeste stjerner.

I foredraget fortæller Michael Linden-Vørnle om, hvilke problemer der skal overvindes for at slå bro over de umådelige afstande i Universet og hvilke tiltag der gøres for at sende mennesket på den ultimative odyssé - rejsen til stjernerne.

Solen - Livets stjerne
Solen er forudsætningen for livet her på Jorden og en afgørende faktor i mange sammenhænge - fx som den motor, der skaber og driver vores klima. Solens vigtige rolle er tydeligt afspejlet i den centrale placering, den har haft og stadig har i de fleste kulturer.

Da Solen er den nærmeste stjerne, har man lært meget om stjerner i almindelighed ved at studere den. Hvert 11. år er Solen meget aktiv, hvilket udmønter sig i såvel imponerende nordlys som voldsomme "solstorme", der ødelægger satellitter og skaber forstyrrelser i strømforsyning og radiokommunikation her på Jorden.

I foredraget vil Michael Linden-Vørnle fortætte om Solens rolle både som stjerne og som 'klima-maskine'.


 

 

Relaterede kunstnere:

 

Deux Femmes: Elegant - diskret akustisk baggrundsmusik . Guido Paevatalu - danish . Michala Petri og Lars Hannibal - musikalitet - virtuositet - barokmusik . ::Tove Hyldgaard og Tonny Landy:: Elegante og bevægende på samme tid . :.Trompet entertainer Per Nielsen . Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Musikere søges
Opera
Partybands
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Solomusikere
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music