>Mirco Reimer-Elster - højaktuelle, skarpe og sjove analyser<

      

Mirco Reimer-Elster - højaktuelle, skarpe og sjove analyserMirco Reimer-Elster er USA- og Tysklandsanalytiker, radiovært, klummeskribent og historiker. Skarpe og sjove foredrag om amerikansk og tysk politik krydret med popreferencer og personlige fortællinger.

Mirco Reimer-Elster er kendt for sine højaktuelle, skarpe og sjove analyser af den politiske situation i Tyskland og USA, som gerne krydres med populærkulturelle referencer. Mirco evner at formidle selv de mest komplicerede politiske problemstillinger med et glimt i øjet og på en uhøjtidelig og letforståelig måde.

Mirco Reimer-Elster er født og opvokset i Tyskland, uddannet cand.mag. i amerikanske studier og skriver (stadig) på en ph.d. om Tyskland under Den Kolde Krig. Mirco har tidligere undervist på Grundtvigs Højskole og Syddansk Universitet, været gæsteforsker og Henry Kissinger-Fellow ved Yale University og har skrevet en bog om forholdet mellem USA og Tyskland. Dertil er han USA- og Tysklandsanalytiker for TV2, radiovært på Radio4 og klummeskribent for Jyllands-Posten.

Mirco Reimer foredrag
Mirco Reimer-Elsters foredrag er altid nærværende, levende og underholdende, når han tager jer med ind i hjertet af Tyskland eller over Atlanten til USA. Mirco er både meget personlig i sin fortællestil, og samtidig er hans foredrag om den politiske situation i to af verdens største nationer højaktuelle, professionelle og relevante.

Tyskland og Europa efter Ruslands angreb på Ukraine

Ruslands angreb på Ukraine har vist sig at være skelsættende for Tysklands selvforståelse og udenrigs- og sikkerhedspolitiske kompas. Efter 16 år med Angela Merkel på posten, fik Tyskland ikke bare en ny kansler og en ny regering, men ser sig nu også konfronteret med et internationalt krav om at kravle ud af den politiske hængekøje og tage ansvar. Europas mest magtfulde nation, der har været præget af kontinuitet og stabilitet i en tid karakteriseret af store kriser, befinder sig nu i en opbrudstid med nye politiske konstellationer og en krig i Ukraine, som den tyske regering har vist sig at have svært ved at navigere i, samtidig med at man er i gang med et historisk udenrigspolitisk kursskifte.

I dette højaktuelle foredrag stiller Mirco Reimer-Elster skarpt på sit hjemland og tyskernes skizofrene ønske om både kontinuitet og forandring efter Ruslands angreb på Ukraine.

Stilhed før stormen? Amerika mellem midtvejsvalg og præsidentvalg

Joe Biden er halvvejs i sin første præsidentperiode og hans Demokratiske Parti kom overraskende godt gennem midtvejsvalget i efteråret 2022. Men der lurer altid et nyt valg om hjørnet i USA. Donald Trump har allerede annonceret sit politiske comeback og stiller op igen ved valget i 2024. Spørgsmålet er, om amerikanerne ikke er ved at være trætte af den tidligere præsident og efterlyser et yngre og mindre kontroversielt alternativ. Og hvad med alderspræsidenten Biden: følger han trop og genopstiller som 81-årig, eller går præsidenten på pension og giver faklen videre til yngre kræfter i Det Demokratiske Parti?

I dette højaktuelle og skræddersyede foredrag stiller Mirco Reimer-Elster skarpt på tingenes tilstand i verdens mest magtfulde nation. En splittet supermagt, som er på vej mod et vigtigt valg, der også kommer til at få stor betydning for os i Europa, ikke mindst i lystet af Ruslands angreb på Ukraine.

Sokker i sandaler, Autobahn og telefax – tanker fra en udlandstysker

Sociologen Seymour Martin Lipset sagde engang, at ”dem, der kun kender ét land, kender intet land”.

Mirco Reimer-Elster er født og opvokset i Tyskland og har boet syd for grænsen det meste af sit liv. Han er en del af det danske mindretal i Sydslesvig og er udelukkende gået i danske institutioner, selvom hans forældre ikke taler dansk. I 2009 forlod Mirco Tyskland for at læse i Danmark. I dag er han dansk gift og taler bedre dansk end tysk. Sidstnævnte er noget af en udfordring, når man prøver at opdrage sine børn tosproget og bor i København.

Samtidig har livet som udlandstysker givet Mirco et andet syn på sit hjemland. Ikke mindst efter han rejste rundt i Tyskland sammen med Ulla Terkelsen under den seneste valgkamp. For Tyskland er så meget mere end Autobahn, sokker i sandaler og telefax, og Mirco er kommet til at savne det land, han havde så travlt med at komme væk fra som ung.

Et personligt foredrag om livet som udlandstysker. Om at være bortrejst i et årti og vende tilbage til sine tyske rødder for en stund, bindestregs-identiteter, skam-spørgsmål, livet som Tysklandsanalytiker og tyske særheder, som Mirco Reimer-Elster har svært ved at lægge bag sig.

Amerikas Splittede Stater

Det kan efterhånden lyde som en slidt kliche, at USA er et dybt polariseret land. Men hvad skyldes splittelsen? Hvad betyder den for den politiske proces? Hvordan manifesterer splittelsen sig i amerikanernes dagligdag? Og kunne man forestille sig en lignende splittelse i Danmark?

Foredraget tager både udgangspunkt i Mircos arbejde som analytiker, men også egne erfaringer efter at have boet i USA af flere omgange, blandt andet mens Donald Trump var præsident.

Der fokuseres på aktuelle debatter i det amerikanske samfund, kulturkampen og identitetspolitikken, de demografiske forandringer i USA samt jordnære eksempler som et skænderi på en bar i Syrien, at arbejde på et amerikansk eliteuniversitet, samt hvordan polariseringen har fået indflydelse på amerikanernes datingliv.

Verden ifølge Biden eller fortsat America First?

Det er en åben hemmelighed, at Donald Trumps udenrigspolitik ikke var europæernes kop te. Efter fire år med ”America First” kunne man nærmest høre et kollektivt lettelsessuk, da Joe Biden indtog Det Hvide Hus og lovede en tilbagevenden til de gode gamle tider. I realiteten er vi snarere kommet ”Tilbage til fremtiden”, hvis man skulle bruge en filmreference. For kan man egentlig tale om en verden ifølge Biden, eller er der snarere tale om en verden efter Trump? Og er ”America First” kommet for at blive, også med Biden?

I dette foredrag ser Mirco Reimer-Elster på amerikansk udenrigspolitik under Joe Biden. En udenrigspolitik, hvor klimaet atter er blevet en prioritet, Kina fortsat er i fokus, den kaotiske tilbagetrækning fra Afghanistan stiller spørgsmålstegn ved Bidens dømmekraft og et splittet Europa, som både tørster efter amerikansk lederskab og mere autonomi. For hvad betyder alt dette for Danmark og danske virksomheder?

Komiske Ali for åben skærm: Om kunsten at tage fejl, komme videre og leve med det

”Donald Trump er færdig. Valget er afgjort” – Oktober 2016.

”Det kommer aldrig til at ske – hvis Olaf Scholz bliver kansler i Tyskland, går jeg fra Hamborg til München” – juni 2021.

Man plejer at sige, af skade bliver man klog. Det har dog vist ikke været tilfældet for Mirco Reimer-Elster. I oktober 2016 afskrev han kategorisk Donald Trumps muligheder for at blive USA’s præsident. En måned senere udråbte Mirco sig selv som idiot på landsdækkende tv, efter Trump havde vundet valget.

Fem år senere afskrev TV 2’s USA- og Tysklandsanalytiker så skråsikkert muligheden for, at Olaf Scholz skulle blive Tysklands næste kansler. Skulle det umulige ske, ville Mirco gå fra Hamborg til München. Nu er han så småt gået i gang med at planlægge den 700 kilometer lange gåtur og forsøger at forklare sin kone, hvorfor hun må passe børnene alene i nogle måneder.

I dette foredrag, som er spækket med videoer og anekdoter, fortæller Mirco Reimer-Elster om livet som Komiske Ali for åben skærm og om at være i minus på konekontoen. Et uhøjtideligt og selvironisk indblik i livet som analytiker og spåkone, et væddemål med Stig Tøfting, kunsten at tage fejl – og komme videre og leve med det, som Mette Frederiksen nok ville formulere det.

Ordstyrer og konferencier

Mirco Reimer-Elster fungerer også gerne som ordstyrer, moderator eller konferencier ved store eller mindre møder, konferencer eller andre arrangementer.

Mirco er en nærværende ordstyrer, moderator og konferencier, der møder publikum med et smil på læben. Lige som på skærmen er han velforberedt, underholdende og uhøjtidelig, hvilket resulterer i skarpe spørgsmål og en god dynamik, hvor både publikum og deltagerne bliver mødt i øjenhøjde og med et glimt i øjet.

Mirco Reimer-Elster deltager selvfølgelig gerne i planlægning og mødetilrettelæggelse forud for konferencer og lignende.ke.
Relaterede kunstnere:

Natasja Crone: Konferencier - dansk - engelsk - fransk . ::0173.181 Nis Boesdal:: Foredragsbooking . Nicolai Moltke-Leth - livskontrol - osteklokke - 0254.1198 . Mette Bloch - Temposnak - 0255.3758 . Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Musikere søges
Opera
Partybands
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Solomusikere
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music