>Poul Hansen - fodboldtræner - foredragsholder - booking<

 

Poul Hansen - fodboldtræner - foredragsholder - bookingPoul Hansen er uddannet skolelærer, men har siden 1996 stået i spidsen for Ikast, Lyngby, Farum og AGF i den bedste danske fodboldrække. Hver weekend i sæsonen danner de danske foldboldarenaer rammen om et projekt – at vinde kampen og sætte 3 point ind på kontoen, som Poul Hansen betegner det.

"Spillere, træner og ledelse i en klub arbejder sammen om at opnå et fælles mål. Så fodbold kan karakteriseres som en form for projektledelse. Hver uge er der eksamen og når sæsonen slutter, kan årets resultat aflæses direkte i stillingen," siger Poul Hansen.

Poul Hansen karakteriserer trænerrollen som meget lig den en projektleder oplever i erhvervslivet. Som træner har han båret ansvaret for at vurdere hvilke spillere, der på dagen for en kamp havde de rette evner til at løfte opgaven. Samtidig er hverdagen været præget af at skulle navigere i forhold til række interessenter, der har indflydelse på projektet – herunder klubbens ledelse, fans og et ivrigt korps af pressefolk.

Forskellighed er en styrke
En bold, 11 mand på banen og hidsig træner på sidelinien. Sådan vil mange måske opfatte fodboldspillet. Men rundt om i de danske fodboldklubber arbejdes der uge efter uge systematisk på at dygtiggøre de mennesker, der i sidste ende har en afgørende fod med i spillet. Samspillet og dynamikken mellem spillerne på fodboldholdet er ifølge Poul Hansen en afgørende faktor for succes. Men der skal være plads til forskellige holdninger.

"Menneskelige relationer er ømfindige. Men når man arbejder med et projekt, der involverer mange mennesker, er det vigtigt ikke kun at samle en flok rygklappere omkring sig. For at blive udfordret og få nye idéer på bordet, må man omgive sig med mennesker, der til tider er uenige," fortæller Poul Hansen.

Individuelt hensyn
Individualitet er et nøgleord for Poul Hansen. Han mener, det er projektlederens fornemmeste opgave at sørge for at projektdeltagere bidrager til det fælles mål ved at gøre det, de er gode til. Hvis ikke man har respekt for forskellige talenter, så ender man alt for ofte med at løbe efter den laveste fællesnævner.

"Der hvor tingene rykker sig, er når folk beskæftiger sig med det de har lyst og mod på. Der hvor de føler, at de gør en forskel og lykkes. Jo flere forskellige mennesker, man har i en gruppe jo bedre er det. Men det er samtidig en sværere ledelsesopgave at få orkesteret til at spille sammen. Her skal projektlederen være parat til at tage de enkelte personer til side og sørge for ," siger Poul Hansen.

Et andet vigtigt aspekt som en projektleder bør holde sig for øje er ifølge Poul Hansen evnen til at vælge projektdeltagere fra. Det kan være vigtigt for at opretholde trivslen og humøret i en gruppe.

"I foldboldterminologien må man hver uge vælge spillere fra. I projekter er der ikke plads til, at en deltager øverst i hierarkiet ønsker at være anfører og tage alle dødbolde, hvis hans evner ikke længere rækker til det. I sådan et tilfælde kan deltagere skabe en masse spild og intern uro, hvis de ryger på bænken og ikke længere har indflydelse på projektet. Hvis projektdeltagere føler sig truet på deres status og prestige kan det være nødvendigt at sælge dem til naboklubben", forklarer Poul Hansen.

Salget til naboklubben kan overføres til projektorganisationen, mener Poul Hansen. Her er der blot tale om at sørge for udskiftning på holdet, så fighterånden bevares i en gruppe, der er sat sammen for at løse en fælles problemstilling.

Når krisen kradser
Trænergerningen har for Poul Hansen været præget af turbulens og modvind. I Lyngby gik klubben konkurs, Farum gik i knæ i kølvandet på afsløringerne om Peter Brixtoftes venskabelige forhold til klubben og meget bedre gik det ikke i AGF, hvor Poul Hansen blev fyret, da klubben lå faretruende nær på nedrykningsstregen.

"Projektfolk oplever dagligt, at de må forholde sig til usikkerhedsmomenter, som skyldes et ydre pres – ofte fra ens egen ledelse. I fodboldverdenen skabes presset fra mange sider. Pressen, sponsorer, fans, bestyrelsen og direktionen forlanger resultater. Ydre ballade og tvivl om projektets mål og mening er ikke fremmed for projektfolk, men i den slags tilfælde er det vigtigt, at projektlederen træder i karakter og samler gruppen, så de kan løfte i fælles flok. For korpsånd skabes nede på gulvet og ikke i den øverste ledelse," afslutter Poul Hansen.

I 2000 udgav Poul Hansen, der blev 'Årets Træner 1999, en interessant bog om sit job som træner og sportschef.

Bogen består af følgende elementer: Gennemgang af karrieren fra kompetencetræner i Ulkebøl til hans daværende job i Superliga-klubben Lyngby FC. Indblik i forskellige former for fodboldfilosofier. Metoder til træning af spillerne. Et praktisk eksempel på opladningen til en vigtig kamp (3-3 kampen mod AaB forår 1999). Mandskabspleje. Klubbens miljø og værdier. Fremtiden for dansk fodbold - som Poul Hansen ser den.

Bogen giver et glimrende indblik i det store arbejde, der går forud for de enkelte kampe.





Relaterede kunstnere: /p>

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Opera
Partybands

Pensionistunderholding - kreativ ældreunderholdning
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music